Politika kolačića

1) KOLAČIĆI KOJI SE PRIKUPLJAJU PUTEM OVE WEB STRANICE

U svrhu funkcioniranja značajki internetskih stranica, možemo koristiti nužne i nenametljive kolačiće kako bismo prikupili anonimne podatke koji ne sadrže identifikacijske informacije o pojedincu. Ističemo da za korištenje nužnih kolačića ne prikupljamo vašu privolu. To je u skladu s Direktivom 2009/136/EZ i Zakonom o elektroničkim komunikacijama koji propisuju da za kolačiće koji su tehnički neophodni za odvijanje komunikacije između korisnikove terminalne opreme i internetskog mjesta koje posjećuje, ili za pružanje usluge na Internet mjestu na zahtjev korisnika, nije potrebna privola korisnika.

2) OPĆI POJMOVI

Što su kolačići (COOKIE)?

Kolačić (cookie) poznati i kao HTTP kolačići, su male tekstualne datoteke koje web stranice pohranjuju na korisnikovom uređaju (poput računala, mobilnog telefona ili tableta) kada posjetite određenu web stranicu. Ovi kolačići omogućuju web stranici da pamti korisnikove akcije i postavke tijekom vremena. Kada korisnik ponovno posjeti istu web stranicu, kolačići se šalju natrag na web poslužitelj, omogućujući web stranici da prepozna korisnika i pruži personalizirano iskustvo.

Koje informacije kolačići mogu pohranjivati?

Internetski kolačići mogu pohranjivati različite vrste informacija koje se odnose na korisnika i način na koji korisnik koristi određenu web stranicu. To uključuje identifikacijske podatke, korisničke postavke, sadržaj košarice na web stranicama za e-trgovinu, podatke o prijavljivanju na korisničke račune, informacije o aktivnostima korisnika na web stranici, interese korisnika za personalizaciju sadržaja i oglasa, vrijeme trajanja posjeta (sesija), te podatke o sigurnosti i autentifikaciji korisnika. Kolačići su alat koji omogućuje web stranicama da poboljšaju korisničko iskustvo i pruže personalizirane usluge.

Koja je svrha kolačića?

Svrha kolačića je optimizirati i poboljšati korisničko iskustvo prilikom posjeta web stranicama.

Kolačići prema funkciji:

I Tehnički kolačići

(uvijek aktivni) – nužni za funkcioniranje Internet mjesta i ne mogu se isključiti. Ti kolačići ne pohranjuju informacije koje bi vas mogle identificirati.

II Funkcionalni kolačići

(mogu se isključiti) – omogućuju Internet mjestu pružanje poboljšane funkcionalnosti i personalizaciju.

III Statistički kolačići

(mogu se isključiti) – omogućuju bilježenje posjeta i izvora prometa u svrhu mjerenja i poboljšanja učinkovitosti Internet mjesta

IV Marketinški kolačići

(mogu se isključiti) – služe za praćenje korisnika kroz web stranice i prikazivanje ciljanih oglasa.

PRIMATELJI OSOBNIH PODATAKA

Prikupljeni osobni podatci mogu se proslijediti na korištenje pružateljima informatičko-komunikacijskih rješenja i usluga koji djeluju kao naši izvršitelji obrade. Navedeni izvršitelji pružaju razumna jamstva te su poduzeli odgovarajuće tehničke i organizacijske mjere zaštite kako bi se primjereno osigurala zaštita podataka i postupanje u skladu s zahtjevima Opće uredbe. S takvim izvršiteljima obrade sklopljeni je sporazum/ugovor o obradi osobnih podataka temeljem Provedbene odluke Komisije (EU) 2021/915 o standardnim ugovornim klauzulama između voditelja i izvršitelja obrade kao poseban dio ugovora. U navedenom sporazumu/ugovoru detaljno je propisano postupanje s osobnim podacima stoga isti nisu u mogućnosti obrađivati osobne podatke bez našeg naloga i prosljeđivati ih trećim stranama. Osobni podaci ne prosljeđuju se trećim stranama u svrhe izravnog marketinga.

RAZDOBLJE POHRANE PODATAKA

Važno nam je osigurati transparentno i odgovorno postupanje s osobnim podacima naših korisnika. Osobni podaci koje prikupljamo putem ovog web mjesta kako bismo pružili uslugu, kao što je odgovaranje na upite i zahtjeve, obrađivat će se samo dok se ne ostvari svrha za koju su prikupljeni. Nakon što ta svrha bude ispunjena, podaci više neće biti u obradi. Za osobne podatke koje obrađujemo na temelju našeg legitimnog interesa, primjenjuju se jasno utvrđeni rokovi, koje možete pronaći u obavijesti o obradi osobnih podataka temeljem legitimnog interesa ili dok se obrada ne ograniči ili potpuno obustavi na temelju vašeg prigovora. Podatke koje obrađujemo na temelju pristanka, kao što je primanje newslettera, pohranjujemo sve dok se ne ostvari svrha obrade ili dok sami ne povučete svoj pristanak. Također, redovito ćemo obavještavati o danom pristanku kako biste uvijek mogli biti sigurni da vaš pristanak odražava vašu stvarnu volju. Vaša privatnost i povjerenje su nam izuzetno važni, te se brinemo o tome da osobni podaci budu tretirani s pažnjom i odgovornošću.